Quantcast
Channel: גיקטיים - סטארטאפ והון סיכון
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527

תנאי עבודה: מה חשוב יותר - שכר או הטבות?

$
0
0
shutterstock

job shutterstock

הפוסט נכתב על ידי שרית מלכה-ליברמן, דירקטור השמות ב-Jobinfo בעלת ניסיון של מעל 14 שנים בגיוס, ליווי וייעוץ למועמדים טכנולוגיים בתעשיית ההייטק.

כמה אתם מרוויחים? רבים לא אוהבים להשיב על השאלה הישירה והאישית הזאת. בדרך כלל כאשר השאלה הזו עולה אנחנו חושבים מייד על הסכום ברוטו שאנו מקבלים כמשכורת. בדיקה קצת יותר מעמיקה מגלה כי הסכום ברוטו הוא אמנם החלק העיקרי במשכורת, אך סעיפים רבים אחרים מקפיצים אותו הלכה למעשה בכמה עשרות אחוזים.

אותם "סעיפים נשכחים" מהווים חלק חשוב מאוד במהלך ניהול מו"מ על הסכם מול מעסיק חדש או שדרוג השכר מול המעסיק הנוכחי. רבים מהמועמדים מתמקדים באופן טבעי בשכר ברוטו, ולא מקדישים את תשומת הלב הראויה להטבות והתנאים שבצדו. עובדים צעירים הנמצאים בתחילת הקריירה המקצועית שלהם בחלק מהמקרים לא מבינים את המשמעות והחשיבות של חבילת ההטבות והתנאים, וההשפעה של המכלול הזה לטווח הארוך.

בשוק העבודה בישראל יש רשימה ענפה של הטבות וסעיפים נלווים לשכר ששווים הרבה כסף עבור העובד השכיר – בין אם מדובר במגזר הציבורי או במגזר הפרטי. חברות רבות בשוק מתחרות היום על לבם של מועמדים איכותיים, ומוסיפות שלל הטבות כדי "לחבק" את העובד ולהעניק לו תחושה של אכפתיות ושל תגמול משופר, כזה שלא מתבטא רק בסכום הברוטו. בנוסף, המעסיק יכול להשיג בכך בידול ממעסיקים אחרים באותו תחום, ולהעניק לעובדיו הטבות שעלותן עבורו נמוכות יותר ממחירי השוק.

אז מה עדיף? כמו כל דבר בחיים – זה מאוד אישי. יש מי שרואה בסכום הברוטו את חזות הכל, ואם המטרה היא להשיג משכורת גבוהה ככל שניתן – סביר להניח שזה יהיה השיקול המנצח במהלך המו"מ. יש מי שבוחנים את הסוגיה בראייה רחבה יותר, כזו שמעמידה מצד אחד את הצרכים שלהם כעובדים ולעתים בעלי משפחות והתחייבויות נוספות. באמצעות בחינה מעמיקה של תנאי העבודה ניתן להצמיד כמעט לכל הטבה "תג מחיר" ולבחון כמה הן שוות עבור העובד השכיר.

כמה זה שווה לי?

הטבות פיננסיות – משכורת 13, קרן השתלמות, בונוסים שנתיים, ביטוחי בריאות ושיניים מוזלים, כמות נדיבה של ימי חופשה או דמי הבראה שנתיים. כל אלה ועוד סעיפים רבים שווים הרבה מאוד כסף. לכאורה מדובר בסעיפים נלווים, אך נסו לחשב את סכום הברוטו שתקבלו בפועל בראייה שנתית ובהחלט ייתכן שתופתעו לטובה.

רכב צמוד – ההטבה הזאת נחשבת כבר מזמן כסטנדרט בחברות רבות, ובמקרים רבים היא מוענקת לעובד תוך ניכוי סכום מסוים משכר הברוטו. לכך יש להוסיף את המיסוי שחל על המשכורת בגין אותה הטבה. עוד כדאי לבדוק האם יש מגבלות שונות לשימוש ברכב, דוגמת מורשי הנהיגה בו, הגבלות ק"מ או צריכת דלק ועוד. במקרים רבים מדובר בהטבה שתחסוך ממון רב על שימוש ברכב המשפחתי, תחזוקה וסעיפים רבים נוספים. בסופו של דבר היא שווה לכם הרבה כסף. ייתכן שבכלל תעדיפו לוותר על הרכב שכולם מקבלים ולהגדיל את הברוטו.

סבסוד ארוחות – ההוצאה החודשית הזו יכולה להצטבר לסכום משמעותי, ומומלץ להצמיד גם לה "תג מחיר" כאשר שוקלים שכר ברוטו מול הטבות. האם יש סבסוד מלא או חלקי? האם מנוכה עבור הארוחות סכום מסוים מהשכר?

פעילות רווחה – טיולים וימי כיף משפחתיים, חופשות מוזלות, ועוד הטבות – כל אלה שווים לא מעט כסף. אם אתם בעלי משפחות ומקום העבודה שלכם מציע קייטנה לילדים בסבסוד חלקי או מלא (בקיץ, בחופשות פסח וחנוכה) – אתם בעקיפין משלשלים לכיסכם סכום שיכול להצטבר לכמה אלפי שקלים בשנה, ובתזרים המשפחתי תוכלו לחסוך לא מעט בסעיף הבייביסיטר.

נסיעות לחו"ל – בתפקידים המצריכים נסיעות רבות לחו"ל כדאי לבדוק מהי המדיניות לגבי נסיעה עם בני זוג בתנאים משופרים והארכת השהות בחו"ל מעבר למשימה המקצועית. כדאי לבדוק האם המיילג' בטיסות מצטברים על שמכם ומוענקים לשימוש אישי. הסעיף הזה לבדו יכול להסתכם באלפי שקלים בשנה של חיסכון והטבות.

ציוד נלווה – לפטופ, מכשיר סמארטפון מדגם חדיש וכו'. השווי המלא שלהם יכול להצטבר לכמה אלפי שקלים, ויש חברות שמעניקות ציוד יקר ערך לעובדים שנשאר בידיהם גם בתום תקופת עבודתם. עם זאת, סעיף הוצאות שימוש בסלולר שנחשב בעבר אטרקטיבי איבד את מקומו בעקבות הרפורמה בשוק הסלולר. במחירי שוק מדובר היום בהטבה של כמה עשרות שקלים בלבד.

איך להשיג את התנאים הטובים ביותר?

בעת ניהול מו"מ על תנאי השכר שני הצדדים מתייחסים לרוב להטבות כ-Win Win Situation. במקומות עבודה שבהם השכר ברוטו המוצע לכם נראה נמוך או ניתן לשיפור – נסו לבדוק מהן ההטבות המוענקות לעובדים. ייתכן שסך ההטבות יהפוך את הסכם העבודה המתגבש לאטרקטיבי עבורכם. לחילופין, ניתן לבדוק האם ישנן הטבות שנראות לכם מיותרות, ואולי המעסיק העתידי יוכל להמיר אותן בהגדלה מסוימת של הברוטו.

רשימת ההטבות המלאה לא תמיד חשופה בפני המועמדים לעבודה. אם הגעתם לראיון עבודה דרך חברת השמה תוכלו לקבל את המידע היקר הזה מנציג חברת ההשמה. מנהלי תהליך ההשמה מכירים היטב את החברה המגייסת, ויוכלו להעניק לכם תמונה מלאה עם "מידע פנים" בכל הנוגע להטבות השכר הנלוות. חשוב שתצמידו "תג מחיר" להטבות ותגיעו מוכנים לשלב הדיון על השכר והתנאים הנלווים. שיהיה בהצלחה!

קרדיט תמונה: job benefits via shutterstock


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527