

מקור: Bitrated
הביטקוין, המטבע שנכנס לחיינו בשנת 2009, עדיין נשאר בגדר תעלומה עבור רבים, ויש כאלו שאף טוענים שעקב היותו דיגיטלי, הוא לא באמת כסף אמיתי. בניגוד לשיטות תשלום מסורתיות כדוגמת כרטיס אשראי, עסקאות המבוצעות בעזרת ביטקוין הן סופיות, וכמעט ולא קיימת אופציה להחזר כספי במקרים של הונאה. הוסיפו לכך את האנונימיות המלווה את השימוש במטבע, והנה סוגיה נוספת הפוגמת באמינות של המטבע והביקורות שהופנו כלפיו. סטארטאפ ישראלי בשם Bitrated, חושב כי מצא את הפתרון, ומציג שירות תשלומי ביטקוין המבוסס על אמון.
להחזיר את האמון בביטקוין
Bitrated מספקת פלפטורמת אמון לעולם הביטקוין ונועדה לפתור את בעיית ההונאות המתרחשות בו, תוך כדי שמספקת אמצעים להגנת צרכן לעסקאות ביטקוין. הפלטפורמה מורכבת משלושה חלקים עיקריים: ראשית, מערכת לניהול מוניטין המבוססת על ציון (רייטינג) שמשתמשים יכולים להעניק לאחר עסקה, מיפוי של קשרי האמון בין משתמשים (׳Vouch׳ בטרמינולוגיה של המערכת) ולמידה של הפרסונה האינטרנטית שיש לכל משתמש (כמות העוקבים בטוויטר, קארמה ברדיט, חברים בפייסבוק וכו׳). בסופו של דבר כל משתמש מקבל ציון אמון (Bitrating) לאחר שכל הגורמים הללו משוכללים.
שנית, כוללת הפלטפורמה מערכת תשלומים המאפשרת תהליך המדמה ׳Chargeback׳ בכרטיסי אשראי עבור עסקאות ביטקוין. בצורה זו קונים ומוכרים יכולים למנות צד שלישי אמין בתור הבורר לעסקה, שביכולתו להתערב בכל מקרה של אי הסכמה ולהחליט האם להחזיר את הכסף לצרכן. כך שבמקרה של הונאה, יש לצרכנים מה לעשות, דבר שלא ממש קיים בביטקוין מכיוון ומדובר במערכת ללא גוף מפקח, שלרוב התשלומים בה בלתי הפיכים.
מרכיב שלישי ואחרון הוא MarketPlace לשירותי בוררות, המאפשר לכל מי שרוצה להירשם להגדיר את העמלות שהוא גובה עבור שירותיו וכך להתחרות על לקוחות. שוק פתוח ותחרותי בשירותים שכאלו עשוי לשפר במידה ניכרת את מה שמוצע כיום על ידי חברות האשראי וחברות כמו פייפאל, שאמנם מגינות על הצרכן בצורה כמעט ואוטומטית, אך פעמים רבות פעולה זו מובילה לפגיעה בעסקים.
איך עלה הרעיון?
Bitrated נוסדה בסוף 2013 ע"י נדב איבגי, מפתח תוכנה מזה כ-14 שנים שניהל בזמנו חברה לפיתוח פתרונות תוכנה עבור שיווק באינטרנט. ״החזון של החברה הוא לספק מענה לבעיה הולכת וגוברת של הונאות בקהילת הביטקוין, ובמיוחד של מוכרים שמבטיחים מוצר, לוקחים תשלום בביטקוין ונעלמים. הקהילות השונות של ביטקוין מלאות באלפי דיווחים על מקרי הונאות שונים, וישנם אפילו פורומים יעודיים לדיווח על הונאות״. סיפר לגיקטיים איבגי.

כל משתמש מדורג. מקור: Bitrated
״מהצד הטכנולוגי, ראיתי כי קיימות יכולות לא מנוצלות בשפת הסקריפט של ביטקוין, שמאפשרות לספק פתרון יעיל לבעיות הללו באמצעות מימוש של חוזים חכמים, והחלטתי להרים את הכפפה ולפתח מוצר שיאפשר את זה. הגירסה המקורית התחילה בתור תחביב, אבל במהרה החלה לקחת יותר ויותר מהפוקוס שלי. לפני כשנה השארתי את ניהול החברה הקודמת בידי השותף שלי, עברתי לעבודה במשרה מלאה על Bitrated והתחלתי בפיתוח של הגירסה החדשה, שהיא שכתוב מאפס של המוצר המקורי עם פוקוס מחודש על מערכת ניהול זהויות ומוניטין בתור הבסיס של המערכת״ (דבר שלא היה קיים בגירסה המקורית).
למי המוצר מיועד? ״בשלב זה הפנייה היא לצרכנים ובעלי עסקים שכבר משתמשים בביטקוין, אם כי ישנן תוכניות לפנות גם לשווקים יותר ׳מיינסטרימיים׳ בהם יש לנו יתרון משמעותי על פני הפתרונות המוצעים כיום במערכת הפיננסית המסורתית״.
דע את אויבך
״ישנה חברה בשם Bonafide שגייסה לאחרונה 850 אלף דולר. הם עדיין לא השיקו את המוצר שלהם, והם מתמקדים רק במערכת מוניטין, ללא מערכת התשלומים שיש ל-Bitrated. כמו כן, ישנה חברה בשם OneName שגייסה 1.5 מליון דולר. הם מספקים מערכת לניהול זהויות, ללא האספקט של ניהול מוניטין וללא מערכת תשלומים״.
״היתרון שלנו נמצא בכך שאנחנו מספקים פלטפרומה מקיפה לפתרון בעיית האמון והעדר אמצעים להגנת צרכן בעולם הביטקוין אשר כוללת זהויות, מוניטין, ומערכת תשלום שמאפשרת ביטול תשלומים במקרה של הונאה. כמו כן, המערכת שלנו מסופקת בתור API ומאפשרת לחברות צד שלישי בעולם הביטקוין לבנות שירותים על גביה״. ממשיך ואומר איבגי ״מצטער, אבל עד כמה שאני רוצה להיות הוגן, קשה לי לחשוב על יתרונות שיש למתחרים שלנו, בעוד שאחד מהם גם עדיין לא הושק, ככה שאני יודע רק מה שפורסם בעיתונות לגבי התכנונים העתידיים שלהם. אולי זה שיש להם הרבה יותר כסף מאיתנו?״.
לפני כשנה השלימה Bitrated סבב גיוס Pre-Seed משני משקיעים פרטיים, כאשר אחד מהם הוא מני רוזנפלד, יו״ר איגוד הביקטוין הישראלי.
מהו המודל עסקי שלכם? ״השירות כרגע מוצע בחינם ולא גובה תשלום ממשתמשים. המודל העסקי העתידי שלנו מבוסס על עמלות מעסקאות (בדומה למודל המסורתי של חברות כרטיסי אשראי), ה-API שאנחנו מספקים ושירותי ערך מוסף נוספים״. הוסיף איבגי ואמר כי ״מבחינת הפעילות השוטפת, הגענו לכ-1,300 משתמשים ונפח עסקאות של כמעט 100,000 דולר מאז ההשקה של הגירסה השנייה של המערכת״.
אז אם אתם נמנים עם אלו שלא ממש מצליחים להבין מה הסיפור סביב הביטקוין, או מנגד נוהגים להשתמש בו באופן תדיר ומרגישים כי מדובר בהימורים, אתם מוזמנים להצטרף לפלטפורמת Bitrated ולנסות וליהנות מסחר הוגן יותר.