

הרדאר של Artsys360. מקור: Artsys360
נדמה שאחד הרכיבים החשובים ביותר בשדה הקרב המודרני הוא הרדאר. הוא מאפשר ליירט מטוסים, ליירט כלי טיס בלתי-מאויישים, ליירט טילים (כמו למשל "אורן ירוק" של כיפת ברזל) ולגלות חדירות משטח האוייב. אולם בשנים האחרונות, כמו לא מעט טכנולוגיות צבאיות, גם הרדאר "עולה על אזרחי" ומשמש למגוון שימושים בקרב חברות מסחריות וארגונים. הסטארטאפ הישראלי Artsys360 לוקח חלק במגמה זו עם מספר מוצרים מסקרנים שמיועדים לשוק האזרחי.
מהגנה על מתקנים ועד רכב אוטונומי
הראדאר שמפתחת Artsys360 מאפשר לראשונה לסרוק 360 מעלות במפתח של 90 מעלות (45 מעלות מעל ומתחת לאופק) – בדיוק של מעלה וחצי אופקית ומעלה וחצי אנכית. מהירות הסריקה היא אופציונלית ונשלטת בתוכנה, החל מסריקה אחת בשניה ועד ל-30 סריקות בשניה, כשהמערכת מדלגת בין סריקה של פולס דופלר לבין סריקה של FMCW. המערכת קלת משקל ואינה כוללת חלקים נעים, יתרונות חשובים לשימושים אזרחיים. בשנתיים האחרונות נמצאת המערכת בשלבי ניסוי שונים, כשההשקה מתוכננת לקראת סוף השנה. כדי להקל על הניידות שלו וההצבה שלו במקומות רבים ככל האפשר, יכול לפעול הרדאר בעזרת סוללת ליתיום-יון נטענת, שמספקת 96 שעות פעולה, או פאנלים סולאריים. בנוסף, הרדאר עומד בתקני קרינה, כך שאין בעיה להציבו בסביבה עירונית למשל. בנוסף, המערכת ניתנת להפעלה ישירות מהקופסה, כך שבזכות התכונות הללו ובזכות המחיר הנמוך יחסית שיעמוד על כ-5,000 דולר (בניגוד למערכות דומות שעולות כ-20 אלף דולר), מייעדת אותו החברה לשוק האזרחי שניצב בפני איומים, שחלקם חדשים לגמרי.

הגנה מרחפנים. מקור: ARTsys360
בין השאר מיועד הרדאר להגנה על גבולות בין מדינות, תשתיות כמו תחנות כח ומפעלים בטחוניים, שדות תעופה ונמלים, מתקנים מרוחקים, שדות חקלאיים ועוד. במקרים אלו, יזהה ויתריע הרדאר על תנועות של אנשים חשודים, אולם במקביל, בנוי הרדאר גם להגן מפני איומים חדשים בדמות רחפנים. כל מי שעוקב אחרי הזינוק בפופולאריות של הרחפנים וביכולות שלהם, מבין מייד שרחפנים בעלי יכולת שליטה מרחוק, צילום HD, משדר GPS, יכולים לשמש כפצצה חכמה. אולם אם יופעלו רחפנים בקרבת הרדאר, הוא יוכל לזהות אותם מטווח של 400 מטר, לשבש את התקשורת הסלולרית, תקשורת ה-GPS ותשדורות הוידאו בין הרחפן למפעיל ולגרום לו להתרסק בנקודה רצויה. בעתיד, גם יוכל הרדאר לבדוק האם הרחפן הוא מסוג "עמית או טורף", כלומר, האם הם שייכים לארגון או שהם חיצוניים.

המכונית האוטונומית של גוגל עם הרדאר על הגג. מקור: Google
אולם לא רק הגנה על מתחמים; הרדאר שמפתחת החברה יכול לשמש גם לצורך ניטור עומסים בצמתים ולעזור כך בוויסות התנועה. שימוש נוסף לרדאר הוא בפרויקטים של רכב אוטונומי, דוגמת המכונית האוטונומית של גוגל.
החברה שהתחילה בטכניון
את Artsys360 הקימו שלושה יזמים: ארז בן-ארי, יוצא 8200 וחוקר בטכניון שפיתח את הטכנולגיה של החברה במסגרת הלימודים; אמיר ברלד, מהנדס אלקטרוניקה, שגם הוא מיוצאי 8200 ומאיר זורע – שניהל מספר חברות היי-טק. מאז הקמתה ב-2013, גייסה החברה סבב Seed ממספר משקיעים, ביניהם הטכניון ובנוסף, מענק של מיליון וחצי ש"ח מהמדען הראשי. הטכניון הוא גם הבעלים של הפטנט, שנמצא בשימוש בלעדי של החברה והוא גם בעל המניות הגדול ביותר בחברה, חוץ מהמייסדים. כרגע מעסיקה החברה 8 עובדים והמשרדים שלה ממוקמים בחולון. החברה כבר קיבלה הזמנה ראשונה בהיקף של עשרות אלפי דולרים מלקוח שהתלהב מיכולות איתור הרחפנים של הרדאר והיא במגעים עם מספר גופים שמתעניינים להתנסות במערכות. Artsys360 הציגה את הטכנולוגיה שלה במסגרת כנס ThinkNext של מיקרוסופט שנערך השבוע בתל אביב.