Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527

הכירו את הונג-קונג: הגשר של הסטארטאפים הישראלים למזרח הרחוק

Image may be NSFW.
Clik here to view.
hongkong shutterstock

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hong Kong Skyline

אלעד גוז פתח את הנספחות המסחרית של ישראל בהונג קונג לפני כשנה וחצי, לאחר תקופה ארוכה מאוד שבה לא היה נציג כלכלי ישראלי בעיר. תפקידיה של הנספחות הכלכלית היא לסייע לחברות ישראליות (מכל סוג) להתחיל או להרחיב את הפעילות העסקית שלהן בעיר.

"אנחנו במנהל סחר חוץ של משרד הכלכלה זיהינו את החשיבות ההולכת וגוברת של סין (והודו) כבר לפני עשור, ואני נשלחתי כבר ב-2008 לפתוח משרד נוסף במומבאיי שבהודו (המשרד בניו-דלהי היה פעיל כבר הרבה שנים), ובמקביל נפתח משרד נוסף שלנו בדרום סין (בנוסף למשרד בבייג'ינג). מספר שנים לאחר חזרתי מהודו, נשלחתי לפתוח משרד נוסף, הפעם בהונג קונג. נפח הפעילות שלנו בסין מתקרב, תוך פחות מעשור, לנפח הפעילות בארה"ב" מספר גוז.

עם הגעתו להונג קונג, נחשף גוז לסצנה ההולכת ומתפתחת של סטארטאפים בעיר. "כלכלת העיר הייתה מבוססת שנים רבות, באופן דומה לישראל, על ייצור מקומי ובעיקר טקסטיל, גומי, פלסטיק וכדומה. בשנות ה-80, השינוי ביחסים עם סין (באותה העת הונג קונג הייתה מושבה בריטית) הביא להעתקם של כל המפעלים בעיר לתוך לסין, על מנת ליהנות משכר העבודה הנמוך מעבר לגבול. מאז, כלכלת העיר מתבססת על היותה מרכז פיננסי בינ"ל, על מסחר (בעיקר עם סין) ופעילות נדל"נית. בשנים האחרונות, ככל שסין נפתחת לעולם, מצאה עצמה הונג קונג בבעיה – מה יהיה הבסיס הכלכלי של העיר?". הונג קונג, לדברי גוז, מסתכלת על ישראל ורוצה להיות כמוה: "גודל האוכלוסייה בהונג קונג דומה לזה של ישראל, והם מסתכלים עלינו ורוצים להיות גם כן start-up city. הממשל המקומי החל לשים דגש רב על פיתוח חדשנות בעיר וסצנת הסטארטאפים תוססת."

לדוגמה, מספר גוז, כי עד לפני 3-4 שנים, לא היו בעיר בכלל co-working spaces. "היום יש בעיר למעלה מ-40 מרכזים כאלו, בהם יושבים מאות סטארטאפיסטים".

כמובן שמימדי הסצנה הם קטנים מאוד עדיין. "הונג קונג נמצאת היום היכן שישראל הייתה לפני כ-20 שנים, ויש להם הרבה לאן להתקדם, אבל הם עושים את זה מהר. לאחרונה, לדוגמה, נפתחו בעיר 3 מאיצים של חברות ענק: חברת הייעוץ Accenture פתחה בעיר מאיץ לחברות fintech  (בקרוב תחל ההרשמה לסבב השני וחברות ישראליות מוזמנות להצטרף), חברת הביטוח AIA פתחה בעיר מאיץ לחברות הזנק בתחום ה-e/m-health וחברת הענק Swire (הבעלים, בין השאר, של חברת התעופה Cathay Pacific) פתחה חממה לחברות הזנק בתחומי ה-B2B. כל הפעילויות האלו פתוחות לחברות מישראל ויכולות לשמש כקרש קפיצה לאסיה בכלל ולסין בפרט. בנוסף, בעיר פועלות קבוצות רבות המסייעות לחברות הזנק כגון StartsUpHK ,TiE, BAN ועוד".

הגשר הישראלי למזרח

לעיר הונג קונג יתרונות רבים על פני מקומות אחרים במזרח, וגם מול ערים אחרות בסין. "ביקרו אצלנו בהונג קונג השנה קרוב ל-100 חברות ישראליות והרבה מתוכן הן חברות הזנק צעירות. אנחנו רואים שעבור החברות הצעירות מאוד, הונג קונג היא ככל הנראה המקום הטוב ביותר (לעניות דעתי) להתחיל את הפעילות שלהן במזרח. ראשית, מדובר בעיר מסודרת מאוד שמדורגת ראשונה בעולם בקלות עשיית עסקים. מבחינת בירוקרטיה, ניתן לרשום כאן חברה תוך 10 דקות ובעלות נמוכה מאוד. שנית, העובדה שמדובר על מערכת משפט ומסורת בריטית ארוכת שנים, ההקפדה על שמירת זכויות יוצרים היא חזקה מאוד כאן, וזו , כידוע, נקודת מפתח עבור חברות צעירות. מעבר לזאת, השפה האנגלית היא השפה הרשמית בעיר, מה שמקל מאוד על ההתנהלות".

מעבר לכל זה, בעיר ישנם אפשרויות רבות לחבור לשותפים מקומיים טובים. "בעיר ישנם הרבה מאוד אנשים מכל מיני מקומות בעולם: בריטים, אמריקאים, גרמנים, צרפתים, אוסטרלים ועוד. מציאת אנשים טובים היא יחסית קלה. בנוסף, שפע היצע של co-working spaces בעיר מאפשר לעבוד בצורה נוחה וזולה יחסית במהירות רבה. בנוסף, הממשל המקומי מספק הטבות רבות כגון שטחי משרד זולים, מענקים ועוד. ולבסוף, בעיר קיימות אפשרויות רבות למציאת שותפים ומשקיעים אסטרטגיים. חברות ישראליות המעוניינות להיכנס לשוק הסיני או האסייתי, יכולות להשתמש בהונג קונג כבסיס לפעילות שלהן".

הונג קונג גם הינה מרכז פעילות מוביל לכמה תעשיות: תעשיית התכשיטים והיהלומים, הנדל"ן, הפיננסים, מסחר ועוד. חברות המחפשות לפעול מול שותפים מרכזיים בסקטורים אלו ימצאו בהונג קונג שותפים אפשריים רבים. "אם ניקח לדוגמה את תחום הפינטק, אין כמעט בנק בעולם או חברת ביטוח שאין להם נציגות בעיר. עבור חברה המחפשת שותף או לקוח מהתחום הזה, קשה לחשוב על מיקום טוב יותר באסיה מאשר הונג קונג. אותו דבר אפשר לומר בתחום המסחר (בעיקר בתחום ה-retail) ובעיר יושבות כמה מהקבוצות המובילות בעולם (כגון Li & Fung). תחום התכשיטים והיהלומים מפותח מאוד, וכל חברה העוסקת בתחום זה תוכל למצוא כאן הזדמנויות רבות מאוד".

ישנם כמובן גם קשיים, ובראשם שכר הדירה. "שכר הדירה בעיר, למגורים או מסחרי, גבוה מאוד ומקשה על הפעילות העסקית בעיר. לא תמיד זה משפיע ישירות על סטארטאפים, אבל זה בהחלט גורם משמעותי בפעילות הכלכלית בעיר, ולא נראה שהנושא ייפתר בקרוב".

גופים רבים מסייעים ומנסים לחזק את הסצנה בעיר. "ראשית, ישנם גורמי ממשל המעורבים מאוד בתמיכה ובפעילות של חברות הזנק בעיר. InvestHK הינו גוף שמטרתו למשוך לעיר כשרונות וחברות על מנת לחזק את האקוסיסטם, ויש להם אפילו עובד בישראל. הארגון מקיים כל שנה תחרות חברות הזנק StartmeupHK ובשנה שעברה 2 מתוך 8 החברות שעלו לגמר היו ישראליות.

HK Science & Tech. Parks וכן Cyberport הינם גופים ממשלתיים התומכים בחברות צעירות ע"י הטבות שונות כגון מענקי תמיכה, משרדים וכדומה. בנוסף, הממשלה המקומית, דרך פארקי המדע, נותנת מענקים של עד 10 מיליון דולר ה"ק (כ-1.5 מיליון דולר אמריקאי) לחברות המוכנות להתבסס בעיר (במסגרת תוכנית הנקראת ESS).

בנוסף לגורמי הממשל, ישנם כמובן גורמים פרטים כגון אותם המאיצים שהזכרנו, רשת משקיעים קטנים עניפה (בעיקר אנג'לים ומשרדים משפחתיים) וכן מספר ארגונים התומכים בדרכים שונות. "לדוגמה, ארגון Wireless Technology Industry Association מארגן פעם בשנה תחרות של יישומונים (אפליקציות) ממדינות שונות באסיה, וזו השנה השנייה שמפתחים מישראל מתקבלים לתחרות בזכות הפעילות שלנו מול הארגון. היתרון למפתחים הישראלים הוא החשיפה הראשונית לשוק המקומי ונקודת התחלה לפעילות שלהם כאן" .

אז מה אתם עושים וכיצד אתם יכולים לעזור לחברות הזנק ישראליות?

"כאמור, אנחנו מסייעים לחברות הזנק ישראליות בדרכים שונות: ראשית, בייעוץ והכוונה לגבי מה (לדעתנו) תהיה הדרך הנכונה להתקדם בפעילות שלהם בעיר. שנית, בחיבורים שונים לפי צרכי החברה, בין אם לגורמי ממשל או לגורמים פרטיים ובמציאת שותפים פוטנציאליים, ובמקרים רבים אנחנו גם מסייעים ביצירת קשר עם משקיעים בעיר. ממש לפני כמה שבועות התבשרנו על עוד השקעה בחברת הזנק ישראלית שסייענו לקשר בינה לבין משקיע מקומי, שהכניס כחצי מיליון דולר אמריקאי לחברה. בנוסף, מכיוון שאנחנו גם צומת של מידע, אנחנו דואגים לעדכן את החברות הישראליות על יוזמות מקומיות, תחרויות והזדמנויות הנוצרות כאן".

"הונג קונג אינה סין, ולא תמצאו בה חברות ענק כגון Alibaba, Tencent, Taobao, Qihoo וכדומה. אם אתם מחפשים שותפים כאלו – ככל הנראה אין לכם מה לחפש בהונג קונג" אומר גוז. "אולם, אם אתם מחפשים אנג'ל או שותף אסטרטגי שיסייע לכם בצעדים הראשונים בשוק הסיני – תוך הפחתת הסיכונים בכניסה לשוק הזה, אזי הונג קונג, לדעתי, היא המקום הנכון בשבילכם להתחיל בו".

קרדיט תמונה: Shutterstock / Hong Kong Skype, Victoria Park


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527